Przejdź do głównej treści
Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Herbaciarium

DIAN LU - zielona herbata z Yunnanu

Przejdź do sekcji Opinie

Zielona herbata wytwarzana z wielkolistnych drzew typowych dla prowincji Yunnan. To właśnie one nadają jej bogaty smak, a także sprawiają, że liście można parzyć więcej razy niż większość innych zielonych herbat, odkrywając kolejne warstwy smaku.

Przejdź do pełnego opisu
Cena 25,00 zł

Wybierz wariant produktu:

Poszczególne warianty mogą różnić się ceną

Wybierz 25 g
szt.
Dostępność:
duża ilość
Zapytaj o produkt
Udostępnij
Czas wysyłki: 48 godzin

Kod produktu: PMT-2501-DL

Opis

Dian Lu (滇绿) oznacza zieloną herbatę z prowincji Yunnan, gdzie od wieków rosną potężne, wielkolistne drzewa herbaciane. Nasza herbata to klasyczna 烘绿 (honglü) – zielona herbata suszona gorącym powietrzem po wcześniejszym prażeniu liści na wokach. Dzięki temu procesowi napar zyskuje czystą, harmonijną strukturę i pełen aromat.

Pochodzenie i tradycja

Herbata pochodzi z południowych rejonów prowincji Yunnan, w pobliżu granicy z Mjanmą, z plantacji położonych na wysokości około 1700 metrów. Powstaje ze zbiernaych w kwietniu liści wielkolistnej odmiany Camellia sinensis var. assamica. Współcześnie w Yunnanie do produkcji zielonych herbat częściej używa się krzewów hybrydowych, o nieco mniejszych liściach, które są bardziej odporne i wydajniejsze. Jednak to właśnie czysta assamika, rzadko wykorzystywana do produkcji zielonych herbat, nadaje jej charakterystyczną intensywność i głębię smaku.

Wygląd i charakterystyka

Liście są duże, sprężyste, w odcieniach głębokiej zieleni z jaśniejszymi przebłyskami pąków liściowych. Napar jest przejrzysty o złocisto-zielonej barwie. Unoszące się w nim drobinki to włoski naturalnie znajdujace się na młodych liściach herbaty.

Smak i aromat

Napar Dian Lu zachwyca intensywnością, już suche liście pachną przepięknie polnymi kwiatami. Podczas parzenia szybko rozwija się bogata, kwiatowa słodycz z nutami białej lilii, która łączy się z lekko prażonym, kasztanowym akcentem. Dzięki wielkolistnej odmianie napar ma też bardziej „mięsistą” strukturę, przypominającą momentami młode puerhy sheng, ale zachowuje orzeźwiającą świeżość z lekką goryczką typową dla zielonej herbaty.

Dlaczego warto spróbować?

Dian Lu to herbata inna niż większość zielonych – powstaje z wielkolistnych drzew herbacianych. Jej intensywny, kwiatowo-słodki smak i wyjątkowa struktura czynią ją propozycją dla osób szukających herbat nietuzinkowych, otwierających nowe spojrzenie na bogactwo prowincji Yunnan.

Informacje o produkcie

Podstawowe informacje

  • Rodzaj herbaty: zielona
  • Miejsce pochodzenia: Simao, Yunnan, Chiny
  • Zbiory: wiosna 2025
  • Odmiana: Camellia sinensis var. assamica (wielkolistna)

Parzenie stylem gongfu (czajniczek lub gaiwan)

  • Ilość: ok. 3 g liści na 100 ml wody
  • Temperatura wody: 85-90°C
  • Czas: ok. 20 sekund
  • Polecane naczynie: szklane naczynie
  • Liczba zalań: ok. 5
  • Sugerowany sposób parzenia: Liście wrzucamy do rozgrzanego wcześniej naczynia, aby obudzić zapach. Zalewamy gorącą wodą i parzymy ok. 20 s. Po czym odlewamy napar. Późniejsze parzenia wydłużamy o 5–10 s.

Parzenie w większym naczyniu

  • Ilość: ok. 1,5 g liści na 100 ml wody
  • Temperatura wody: 85-90°C
  • Czas: ok. 2 minuty
  • Liczba zalań: ok. 2
  • Sugerowany sposób parzenia: Liście wrzucamy do rozgrzanego naczynia, zalewamy gorącą wodą. Po ok. 2 min. napar jest gotowy. Polecamy parzyć w szkle lub cienkiej porcelanie.

Opinie

Liczba ocen: 0
Oceń i opisz