Przejdź do głównej treści
Koszyk

Twój koszyk jest pusty

O nas

Witaj w Herbaciarium,

przestrzeni, w której niczym w ogrodzie krzewi się i pielęgnuje chińską kulturę herbaty

O mnie

 

Herbaciarium Agata Chyla

Nazywam się Agata Chyla i z zamiłowania zajmuję się herbatą,
a z wykształcenia chińską.

Jestem sinolożką, tłumaczką literatury chińskojęzycznej, pasjonatką sztuki herbaty oraz założycielką marki Herbaciarium.

Opowiadam o herbacie, prowadzę warsztaty i ceremonie, zapraszając do wspólnego ucztowania przy herbacianym stole. Herbaty, które znajdziecie w Herbaciarium, wybieram osobiście, z czułością, z miejsc i ogrodów, które poznałam podczas moich pobytów w Chinach.

 

Moja droga z herbatą zaczęła się w Beskidzie Śląskim, w rodzinnym domu, gdzie herbata leczyła bolące brzuchy i złamane serca. Fascynacja językami i kulturą Azji zaprowadziła mnie na studia sinologiczne, a potem wielokrotnie do Chin – na stypendia naukowe w Chongqingu i Yantai oraz studia magisterskie w Chengdu.

To tam, szukając wytchnienia od upału i zgiełku przeludnionych metropolii, odkryłam syczuańskie herbaciarnie skryte w parkach i budynkach świątyń. To było jak otworzenie bramy do tajemniczego ogrodu wypełnionego zapachem zielonej herbaty, szumem bambusowych zarośli i stukaniem kostek do gry w madżonga.

Z czasem trafiłam do szkoły Bashu Chadao, gdzie pod okiem profesor Zhang Jing przeszłam kurs mistrzowski sztuki herbaty, jeździłam po herbacianych ogrodach, poznawałam ludzi herbaty i uczestniczyłam w pokazach oraz konkursach, zdobywając nagrody i doświadczenie.

Od tej pory herbata stała się dla mnie nie tylko napojem, ale stylem i swego rodzaju filozofią życia.

swiatynia herbaciarium


O Herbaciarium

Herbaciarium powstało z mojego zachwytu nad kulturą herbaty i z pragnienia, by dzielić się nią z innymi.

Tak jak rosarium jest ogrodem różanym, tak niech Herbaciarium będzie ogrodem herbacianym – miejscem, gdzie krzewi się chińską sztukę herbaty, „hoduje” herbaciane zwierzątka oraz naczynia, a nade wszystko spotyka przy autentycznej liściastej herbacie.

Zapraszam do wspólnego odkrywania herbaty – podczas warsztatów, ceremonii i wykładów. Prowadzę indywidualne lekcje w moim gabinecie na warszawskim Żoliborzu, relaksacyjne sesje z herbatą, wydarzenia dla firm, a także spotkania towarzyszące wyjątkowym okazjom, takim jak urodziny czy wieczory panieńskie. Każde z nich to podróż w świat chińskiej tradycji i herbacianej estetyki.

 

warsztaty herbaty 

herbaciarkagaiwan herbaty

 


O herbatach BASHU

czajnik herbata 

BASHU by Herbaciarium to autorska linia herbat, która wyrasta z moich syczuańskich dni spędzonych na chłonięciu bogatych tradycji herbacianych.

Nazwa nawiązuje do historycznych królestw Ba i Shu, które obejmowały ziemie dzisiejszego Syczuanu i Chongqingu, a także północnego Yunnanu i Guizhou. To właśnie ten region jest jednym z miejsc w Chinach – a zatem i na świecie – gdzie zaczęto spożywać herbatę najwcześniej. Uważa się, że to syczuańscy mnisi posadzili przy górskich klasztorach pierwsze sadzonki krzewów herbaty i dali początek nie tylko uprawie tej rośliny, ale pierwszym herbacianym rytuałom.

Herbaty z tego regionu od tysiącleci zachwycały swym smakiem. Upływ czasu nie zatarł ich subtelnego aromatu, który unosi się aż po dziś dzień.

Od leku, przez napój aż po domenę sztuki.
Można powiedzieć, że wiele cha dao 茶道 – ścieżek herbaty – miało swój początek w Bashu. To również tutaj zaczęła się moja własna droga.

W ofercie BASHU znajdziecie wyselekcjonowane herbaty liściaste z całych Chin. To herbaty z opowieścią – by można było zabrać do domu nie tylko smak, ale i cząstkę kultury oraz tradycji, które je ukształtowały.

chadao