Witaj w Herbaciarium,
przestrzeni, w której niczym w ogrodzie krzewi się i pielęgnuje chińską kulturę herbaty
O mnie
|
Nazywam się Agata Chyla i z zamiłowania zajmuję się herbatą, Jestem sinolożką, tłumaczką literatury chińskojęzycznej, pasjonatką sztuki herbaty oraz założycielką marki Herbaciarium. Opowiadam o herbacie, prowadzę warsztaty i ceremonie, zapraszając do wspólnego ucztowania przy herbacianym stole. Herbaty, które znajdziecie w Herbaciarium, wybieram osobiście, z czułością, z miejsc i ogrodów, które poznałam podczas moich pobytów w Chinach. |
|
|
Moja droga z herbatą zaczęła się w Beskidzie Śląskim, w rodzinnym domu, gdzie herbata leczyła bolące brzuchy i złamane serca. Fascynacja językami i kulturą Azji zaprowadziła mnie na studia sinologiczne, a potem wielokrotnie do Chin – na stypendia naukowe w Chongqingu i Yantai oraz studia magisterskie w Chengdu. To tam, szukając wytchnienia od upału i zgiełku przeludnionych metropolii, odkryłam syczuańskie herbaciarnie skryte w parkach i budynkach świątyń. To było jak otworzenie bramy do tajemniczego ogrodu wypełnionego zapachem zielonej herbaty, szumem bambusowych zarośli i stukaniem kostek do gry w madżonga. Z czasem trafiłam do szkoły Bashu Chadao, gdzie pod okiem profesor Zhang Jing przeszłam kurs mistrzowski sztuki herbaty, jeździłam po herbacianych ogrodach, poznawałam ludzi herbaty i uczestniczyłam w pokazach oraz konkursach, zdobywając nagrody i doświadczenie. Od tej pory herbata stała się dla mnie nie tylko napojem, ale stylem i swego rodzaju filozofią życia. |
|
O Herbaciarium
|
Herbaciarium powstało z mojego zachwytu nad kulturą herbaty i z pragnienia, by dzielić się nią z innymi. Tak jak rosarium jest ogrodem różanym, tak niech Herbaciarium będzie ogrodem herbacianym – miejscem, gdzie krzewi się chińską sztukę herbaty, „hoduje” herbaciane zwierzątka oraz naczynia, a nade wszystko spotyka przy autentycznej liściastej herbacie. Zapraszam do wspólnego odkrywania herbaty – podczas warsztatów, ceremonii i wykładów. Prowadzę indywidualne lekcje w moim gabinecie na warszawskim Żoliborzu, relaksacyjne sesje z herbatą, wydarzenia dla firm, a także spotkania towarzyszące wyjątkowym okazjom, takim jak urodziny czy wieczory panieńskie. Każde z nich to podróż w świat chińskiej tradycji i herbacianej estetyki. |
|
O herbatach BASHU
|
BASHU by Herbaciarium to autorska linia herbat, która wyrasta z moich syczuańskich dni spędzonych na chłonięciu bogatych tradycji herbacianych. Nazwa nawiązuje do historycznych królestw Ba i Shu, które obejmowały ziemie dzisiejszego Syczuanu i Chongqingu, a także północnego Yunnanu i Guizhou. To właśnie ten region jest jednym z miejsc w Chinach – a zatem i na świecie – gdzie zaczęto spożywać herbatę najwcześniej. Uważa się, że to syczuańscy mnisi posadzili przy górskich klasztorach pierwsze sadzonki krzewów herbaty i dali początek nie tylko uprawie tej rośliny, ale pierwszym herbacianym rytuałom. Herbaty z tego regionu od tysiącleci zachwycały swym smakiem. Upływ czasu nie zatarł ich subtelnego aromatu, który unosi się aż po dziś dzień. |
|
|
Od leku, przez napój aż po domenę sztuki. W ofercie BASHU znajdziecie wyselekcjonowane herbaty liściaste z całych Chin. To herbaty z opowieścią – by można było zabrać do domu nie tylko smak, ale i cząstkę kultury oraz tradycji, które je ukształtowały. |